Saturday 14 November 2009

Icimizdeki seytan

"The word believe is a difficult thing for me, I don't believe, I must have a reason, either I know or I think..."

Yasadigimiz dunya bir tane, ama dunyayi paylastigimiz insan sayisi 6 milyarin uzerinde, ve her bir insanin icindeki onyargilar, kaliplar da bir o kadar cok. Bizi yolumuzdan cikartacagina inandigimiz, kendine ait bir katakullisi oldugunu dusundugumuz, deger yargilarimizi ya da dusuncelerimizi degistirmesinden korktugumuz goruslerle savasiyoruz.

Oz yapimizi olusturan degerleri, onlar tehdit altinda kalana kadar farketmiyoruz belki de. Kritik anda ozdegerlerimize iyice bir bakip, ayrilma endisesi yasadigimiz icin sikica sarilip, "TEHLIKE!!!" alarmina geciyoruz. Birisi bize yillardir inandigimiz seyin yanlis oldugunu soyluyor, ama hayir: "Ben inaniyorsam yanlis olamaz". Belki de sorun bu. Inanmak. Inanmaktan cok dusunmek, dusunmek, uzerine dusunmek, evirip cevirmek gerekiyor. Bu noktada bilgisayarimda mevcut olmayan ama kesinlikle paylasmak istedigim, Carl Jung'un olum uzerine goruslerini iceren, ama aslinda baska bir cok prensibi de iceren bir video var. Bir bilimadamindan, bilimsel yontemlerle yasami birlestirmenin prensipleri. Link su:

http://www.youtube.com/watch?v=LOxlZm2AU4o&feature=related

Inanmak insanlari esir alan, onyargilarin acilip cozulup kaybolmasina engel olan yegane yeti. Evrimsel olarak icimizde bulundugunu dusunenler var. Nasil kurtulabiliriz bu illuzyondan? Leonardo da Vinci, tecrubeyi savunur ve "insani yaniltan tecrube degil, ona yukledigi anlamlardir" der. Yukledigimiz anlamlar, icimizde inandiklarimizdan olusan kucuk baloncuklardir ve her ne kadar hafif ve seffaf gorunseler de en basit, anlasilmasi en kolay gercegi bile ortmeye, agirlastirmaya yeterler.

Dusuncelerimizi degistirmekten korkmak, her alternatif gorusu "beni alt etmek istiyorlar" diye karsilamak, bizi ne kadar gelistirebilir? Ahlak, etik degerler, kime ve hangi duzene ait? Hangi zamana ait? Icimizde eger bize, yargilarimizin saglamasini hayat akisinda yapmamizi ve eger ise yaramiyorlarsa degistirmemizi soyleyen bir seytan varsa, onu niye suclayalim?


Foto: Reuters-MILANO- 63 yasindaki Italyan rahip Cesare Bonizzi, Fratello Metallo (Metal Kardesler) adli grubunu solistligini yapmasinin ardindan buyuk une kavusunca bunun "seytanin isi" oldugu kanisina vararak heavy metal kariyerine son verdigini acikladi.


No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Followers